Vágott virág ápolási tanácsok

1. Ha virágot veszünk, ügyeljünk, hogy a virág bimbós állapotban legyen, de már látszódjon a virág színe.

2. A virág akkor szállítható viszonylag sérülésmentesen, ha be van csomagolva. Ilyenkor az időjárás viszontagságaitól is óvjuk valamennyire.

3. Mihelyt alkalmunk adódik, helyezzük friss vízbe.

4. Virágot csak tisztára mosott edényben tartsunk. Figyeljünk a mosószermaradékra is.

5. Éles késsel vagy metszőollóval rézsútosra vágjuk a virágszárat, ha lehet víz alatt tegyük, mert így a szárban lévő folyadékoszlopba nem kerül levegő, és a vízfelvétel zavartalan marad. A törött szár egyenetlenségein kiváló vízbuborékok, könnyen akadályozzák a vízfelvételt.

6. A vízbe érő szárrészen sose legyenek levelek, mert azok a vízben bomlásnak indulnak. Az elhalt növényi részekben lezajló folyamatok során pedig olyan vegyületek képződnek, amelyek a szárban lévő edénynyalábokat eltömik, így a virág szomjan hal.

7. Gyakran cseréljünk vizet, ha nincs rá lehetőségünk, használjunk vágott virág tartósítót. Vigyázat, meleg lakásban a hideg víz hatására felgyorsul a hervadás, ezért inkább kézmeleg vizet használjunk. A melegben ugyanis gyors a párolgás, de lassú a hidegvíz felvétele.

8. Minél hűvösebb helyre kerül a virág, annál jobb. A vágott virág nem szereti a közvetlen napfényt sem, és ellensége a huzat.

9. A gyümölcsök érése folyamán felszabaduló etilén a virágokra kedvezőtlenül hat, és hamar elhervadnak.

10. Nem feltétlenül fontos, hogy a virágnak megmaradjon a hosszú szára.

11. Nem kell, hogy a virágok egyforma magasságúak legyenek. Kezdjük a váza aljától egészen rövid szárúakkal, s fokozatosan töltsük ki a teret. Ha a virág szára eltörik, nem veszett el semmi. Helyezzük egy magas talpú pohárba vagy kehelybe, s gyönyörű asztali díszt nyerünk.

12. A terített asztal ünnepélyességét emeli a friss, vágott virág. A virágot úgy helyezzük az asztalra, hogy ne legyen túl magas, mert a szemben ülők társalgását zavarja, ráadásul a magas virág borulékonyabb is.

"Tóthék Virágai"
Virág-, ajándék- és vetőmag-kereskedés

8052 Fehérvárcsurgó
Dózsa Gy. út 67.
  • Tel./fax: +36 22/578-015
  • Mobil: +3630/9470-232
  • E-mail: info@tothekviragai.hu
Nyitva tartásunk
  • Hétfő: zárva
  • Kedd - Péntek: 8:00 - 17:00
  • Szombat: 7:00 - 12:00
  • Vasárnap: 8:00 - 12:00

Sok szerettel és mindig friss virággal várjuk kedves vásárlóinkat!